Beroepschauffeurs zijn volgens Europese regelgeving verplicht om iedere vijf jaar tenminste 35 uur nascholing te volgen. Deze verplichting geldt voor het beroepsmatig besturen van alle voertuigen waarvoor een rijbewijs C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E vereist is. Indien de chauffeur aan zijn nascholingsplicht heeft voldaan, komt er een zogeheten Code 95-vermelding op het rijbewijs. Deze wordt achter de voertuigcategorie geplaatst. De Code 95 vervangt het oude chauffeursdiploma en is vijf jaar geldig.

De Europese Richtlijn die vaststelt wat de Code 95 inhoudt, geldt voor alle beroepschauffeurs uit de Europese Unie, maar ook voor beroepschauffeurs die in de Europese Unie werkzaam zijn. Er zijn uitzonderingen voor deze verplichting, zoals bijvoorbeeld voor chauffeurs van militair materieel of brandweerwagens. Voor een volledig overzicht van de vrijstellingen voor de Code 95, klik hier.

Uw code 95 halen
Om uw Code 95 te kunnen halen, dient u tenminste 7 uren te besteden aan een praktijkcursus. Voor de overige 28 uren kunt u zelf een keuze maken uit ons aanbod van Code 95 (theorie)cursussen. Work Academie biedt verschillende code 95 cursussen aan, deze cursussen worden op verschillende locaties door heel Nederland georganiseerd.

Uw persoonlijke nascholingsoverzicht

Bij het CBR (examenbureau CCV) wordt verplichte nascholing geregistreerd en bijgehouden. Op https://mijn.cbr.nl kunt u uw persoonlijk nascholingsoverzicht inzien. In dit overzicht kunt u de volgende gegevens vinden:

  • Urenregistratie
  • Overzicht nascholing
  • Geldigheidsduur

Voor bescherming van uw privacy dient u in te loggen met uw DigiD.